VR and AR

Regelmatig krijgen wij vragen over Virtual Reality of Augmented Reality. Vaak weten mensen  niet precies wat dit betekent en hoe dit in te zetten is voor presentaties of andere doeleinden.

VR – Virtual Reality

Hoewel de term nieuw lijkt is deze al heel oud; 25 jaar geleden waren er de eerste VR Brillen. De techniek was natuurlijk nog heel basic, maar het principe is eigenlijk nog steeds hetzelfde. In 2013 introduceerde Oculus een eerste versie van hun VR bril. Deze ontwikkeling bracht VR weer op de voorgrond en bracht de ontwikkeling in een stroomversnelling.

Wat is VR [Virtual Reality]?

VR is een door de computer gesimuleerde realiteit. Dit kan een bestaande situatie zijn, waar met speciale camera’s 360 graden opnames zijn gemaakt, of dit kan een 3D computerwereld zijn. Doordat deze beelden getoond worden door middel van een speciale VR-bril of -headset is de beleving realistich, mede doordat door het bewegen van je hoofd de virtuele wereld meedraait.

vr-oculus-inside

Vooral voor computerspelletjes, films, educatie, ontwerp, architectuur en training verwacht men veel van deze techniek. De meningen zijn verdeeld over de inzetbaarheid van deze techniek voor consumenten, mede door de prijs en de beschikbaarheid van “content”. Zakelijk zijn er oneindig veel mogelijkheden en staan ons nog veel interessante ontwikkellingen te wachten.

vr-cardboard

Het feit blijft dat de gebruiker moet beschikken over een VR-bril. Hierin zijn veel varianten, van enkele euro’s tot duizenden euro’s. De prijs geeft meteen de kwaliteit aan. De goedkoopste versies zijn van karton en hebben een plek waar je een smartphone in kunt doen, de iets duurdere “echte” VR-brillen halen hun techniek ook uit een smartphone. Deze smartphone bepaalt ook meteen de grafische kwaliteit, deze is nog beperkt. Het voordeel van een VR-bril met smartphone is dat er geen kabels of extra hardware nodig is. Deze techniek wordt op dit moment ook regelmatig gebruikt in pretparken, om achtbanen van iets extra’s te voorzien.

vr-samsung

De top-of-the-line VR headsets van bijvoorbeeld Oculus (Facebook) of Vive (Htc) hebben relatief zware hardware (lees computers) nodig, om de beelden in hoge kwaliteit en met een hoge beeldverversing in de VR-bril te tonen. Ook Sony komt binnenkort met een VR-bril, die aangesloten kan worden op een Playstation 4. Buiten de prijs en de benodigde hardware zijn deze brillen ook allemaal voorzien van een heleboel kabels en snoeren. De ervaring met deze brillen is superieur ten opzichte van de goedkopere brillen, maar komt met een serieus prijskaartje en bepaalde beperkingen.

Een klein deel van de mensen krijgt bij het gebruik van VR-brillen, zeker met snelle bewegingen, last van bewegingsziekte (motion sickness). Dit is een beetje te vergelijken met zeeziek zijn. Andere mensen, met bijvoorbeeld kleine oogafwijkingen, zullen het 3D diepteeffect minder goed ervaren, dit is hetzelfde als in 3D-films met een speciaal brilletje.

 vr-oculus

Kunnen we VR inzetten voor vastgoed- of game projecten?

VR is uitermate geschikt om door 3D ruimtes te navigeren en een niet bestaande ruimte te ervaren.

De kwaliteit van de gemiddelde artist impression is “nog” niet mogelijk in VR maar we kunnen een heel eind komen, deze kwaliteit is dan weer afhankelijk van de te gebruiken VR-bril. Een VR-bril met smartphone heeft veel meer beperkingen dan een high-end VR-bril van bijvoorbeeld Oculus. Het is dus belangrijk om van te voren te bepalen op wat voor VR-apparaat je gaat presenteren.

In principe maak je voor een VR smartphoneoplossing een speciale app voor deze presentatie

Is een al gemaakt 3D model/rendering direct bruikbaar in VR?

Helaas over het algemeen niet, tenzij je van tevoren weet dat het in de toekomst ook voor VR gebruikt gaat worden. Een 3D model voor visualisatie en rendering heeft vaak een hoge detaillering en bevat vaak ook nog veel “extra” 2D informatie. Zeker modellen uit een BIM system bevatten vaak veel te veel info voor visualisatie.

Wat is er nodig om een VR omgeving te maken?

Ieder 3D model bestaat uit vlakken. Hoe meer vlakken, hoe meer de computer moet rekenen. Normaliter maak je een 3D model, je voegt hier materialen, belichting en camera’s aan toe, past alles net zolang aan tot er een goed beeld ontstaat. Je maakt lage kwaliteit proefrenderingen en uiteindelijk gaat de computer rekenen, een paar uur later heb je een rendering op hoge kwaliteit. Deze ga je dan nog nabewerken in bijvoorbeeld Photoshop om mensen en ander “leven” toe te voegen aan het beeld. De belichting nogmaals fine-tunen, helderheid, kleur etc. Met andere woorden het zijn een hoop handelingen om tot een goede rendering te komen. Je bent in principe een digitale fotograaf.

Gebruikte software: AutoCaD/Revit/3DSmax, Photoshop

Het hele verhaal hierboven gaat grotendeels niet op voor VR. Het model moet zo klein mogelijk zijn, er moet dus veel gestript worden of anders opgebouwd. De gedetailleerde 3D-meubels die je gebruikt, moeten ook allemaal worden geoptimaliseerd. Het hele materiaal-, belichtings- en cameraverhaal is enigzins vergelijkbaar, maar met het grote verschil dat de computer niet uren gaat rekenen, maar het direct met 25 beelden per seconden moet kunnen berekenen. Dit vereist veel voorbereiding, optimalisatie en testen. Op alle onderdelen moeten je dus compenseren en uiteindelijk heb je een beeldkwaliteit die in de buurt kan komen van de originele rendering, maar alleen op de beste VR Brillen.

Gebruikte software: Autocad/Revit/3DSmax, Photoshop, Unreal/Unity

Kunnen wij/jullie het gebruiken voor klanten?

Voor een gemiddeld woningbouwproject zou de goedkopere VR-/ Smartphoneoplossing een leuke toevoeging zijn. In het informatiecentrum een paar brillen met daarin een paar goede smartphones. Een op maat gemaakte app met daarin de verschillende woningen in 3D, waarmee bezoekers door hun toekomstige woning kunnen lopen. Alternatief: 360 graden panorama’s op de website die ook met een VR Bril bekenen kunnen worden. Is er een project waarbij er dure tot zeer dure woningen verkocht worden, dan gaat het interessant worden om een oplossing te bouwen voor de hoge kwaliteit VR brillen. De klant kan dan samen met bijvoorbeeld de makelaar door de toekomstige woning lopen. De kwaliteit kan relatief hoog zijn en de ervaring is indrukwekkend. Alternatief: 360 graden panorama’s op de website, die ook met een VR-bril bekenen kunnen worden of animatie.

AR – Augmented Reality

Augmented Reality is een combinatie van de echte wereld met digitaal/virtueel. Dit is in veel opzichten een interessantere techniek dan VR. Waarbij je met VR afgesloten bent van de buitenwereld, heb je hier een rechtstreekse link met de omgeving. Je kunt dus bijvoorbeeld op een tafel door middel van een AR-bril of app iets anders projecteren, Dit zie je dan alleen op het scherm. In theorie zou je op een bouwplaats kunnen lopen waar nog geen gebouw staat en het gebouw op het scherm/bril projecteren.

ar-couch

Microsoft heeft de Hololens aangekondigd, dit is een combinatie van een normale “ski”-bril en virtual reality bril. De Hololens geeft de mogelijkheid om van een muur een projectiescherm te maken of de technische werking van een motorblok te laten zien. De Hololens is ook uitermate geschikt om bijvoorbeeld bij trainingen en operaties extra informatie te laten zien.

Voorbeelden van simpele AR zijn bijvoorbeeld de huidige Dino-plaatjes van AH, waarbij je met een speciale app de Dino’s tot leven kunt brengen. Een andere toepassing is om in verkoopdocumentatie van een nieuwbouwproject een speciale code te scannen en de woning kan dan op je mobiel in 3D bekeken worden.

 ar-hololens