Real Time Visualisation (dutch)

Al jaren is men bezig met interactieve visualisatie, dit wil zeggen op een computer spelletjes manier door virtuele werelden lopen. Dit is ook de basis voor VR toepassingen. Pas sinds een klein jaar is de combinatie hardware en software in de buurt aan het komen van de kwaliteit die wij voor ogen hebben, kwaliteit die (bijna) te vergelijken is met normale renderingen. Goede belichting, subtiel materiaal gebruik, diepte werking en detaillering.

Een aantal nieuwe technieken waaronder de verbetering van de software, grafische kaarten en de snelheid van de huidige generatie computers maak het mogelijk om heel dicht in de buurt te komen van rendering kwaliteit. Bij 3D visualisatie bouw je de 3D wereld, hierna ga je deze visualiseren, cameras, belichten, materialen, heel veel finetuning op materialen en belichting, daarna zet je de computer aan het rekenen. Afhankelijk van de snelheid van de computer, de complexiteit van de scene en de render kwaliteit (lees resolutie en belichtings- fijnheid) kost het een gemiddelde render computer een paar minuten tot vele uren om een beeld te rekenen. Hoge kwaliteits- renderingen doen wij vaak op speciale netwerk render computers, die los van de werkstations kunnen rekenen.

Real Time rendering daarentegen heeft weinig of geen render tijd nodig maar heeft meer voorbereidings-tijd nodig, alle onderdelen van een visualisatie de zogenaamde assets moeten opgezet worden volgens bepaalde regels. De belichting en andere onderdelen worden van te voren berekend, op het moment dat dit gebeurt is kunnen er relatief makkelijk hoge en lage resolutie rendering of zelfs animaties gemaakt worden.

Voor een animatie van een minuut zijn er 1500 beelden nodig, bij normale renderingen kunnen rekentijden per beeld variëren  van enkele minuten tot uren. Simpele rekensom met 5 min per beeld X 1500 beelden = 7500 minuten = 125 uur. Een animatie bereken je natuurlijk op meerdere computers maar nog steeds een flinke investering, veel tijd en grote kans dat er iets niet goed zit in de animatie en dat hij opnieuw gemaakt moet worden.

Bij real time rendering is het mogelijk om een 1500 frame animatie binnen enkele minuten te maken. Zeker voor projecten met een hoge tijdsdruk is dit een ideale oplossing.

De voorbereidende werkzaamheden voor realtime kosten flink meer tijd in vergelijking met normale renderingen maar dit geeft dan ook meer mogelijkheden.

Bij een normale rendering is de uitvoer altijd een plaatje, een serie van plaatjes (animatie) of een 360 graden plaatje (panorama). Met realtime kun je er voor kiezen om ook plaatjes te maken of een serie van plaatjes maar je kunt ook kiezen om een losstaand programma te maken waarbij de gebruiker zelf door de wereld kan lopen, op dit moment kan dit interessant zijn voor bijvoorbeeld een informatie centrum of bij de makelaar, het is mogelijk om dit als download aan te bieden voor eind gebruikers. In de nabije toekomst kan dit ook in hoge kwaliteit via internet. Een andere mogelijkheid is natuurlijk een echte virtuel reality bril, een HTC Vive of Oculus zijn hier het meest geschikt voor.

Het is ook mogelijk om er een app van te maken waarmee men op de mobiel of tablet door de wereld kan lopen, de kwaliteit hiervan is wel lager dan op een gemiddelde normale pc.

Aangezien de realtime wereld interactief is zou je ook een echte 3D configurator kunnen bouwen waarbij de klant andere stijlen, kleuren of een indeling real time kan bekijken.

De nieuwe generatie software waarvan de oorsprong ligt bij game development bied ons als visualisatie bureau een scala aan nieuwe mogelijkheden, de grootste ergernis van rendering blijven de render tijden, iedere wijziging moet door de computer berekend worden voordat je het kunt zien. Dit is de afgelopen jaren aanzienlijk verbetert maar nog steeds is geduld een schone zaak. Real time geeft je de mogelijkheid om de render tijden te minimaliseren en sneller resultaat te zien. Dit vereist wel weer een goede voorbereiding van alle onderdelen.

Er zijn op dit moment nog talloze nadelen t.o.v. normale renderingen maar langzaamaan worden dit er steeds minder en is realtime erg interessant aan het worden.

Mocht u deze realtime techniek interessant vinden, dan demonstreren wij deze graag voor u.